Szótár, nyelvtan, nyelv és más érdekességek

Érdekességek a szótárak és nyelvek világából

Az Oxford Englisd Dictionary - egy igazi szupersztár

2015. augusztus 15. - Dictzone.com

oed.jpg

Az Oxford English Dictionary (OED) az angol nyelv egyik legátfogóbb szótára. Kiválóan mutatja be a nyelv használatát, követi a nyelv fejlődésének történetét, remek forrást nyújtva a tudósoknak és kutatóknak is.

A kezdetek

Még mielőtt rátérnénk az érdekességekre, érdemes felidéznünk, hogy kinek a fejéből pattant ki a szótár ötlete! Ehhez vissza kell pillantanunk a 19. századi Londonba, ahol értelmiségiek egy kis csoportja már 1844-ben elhatározta, hogy egy új szótárt állítanak össze.

A projekt a Philological Society gondozásában indult útnak. Ez a társaság máig a legrégebbi tudományos társaság az Egyesült Királyságban, mely a nyelvvel foglalkozik. A munkát Richard Chevenix Trench, Herbert Coleridge és Frederick Furnivall vállalta. Hárman megalakították az Unregistered Words Committee-t, melynek célja volt megtalálni minden olyan szót, mely nem volt bemutatva az akkor elérhető angol szótárakban.

Richard Chenevix Trench érsek és költő volt, Cambridge-ben végezte el felsőfokú tanulmányait. Már 28 évesen kiadta első verseskötetét, mely nagy sikert aratott, s melyet újabb kötetet követtek. Egyházi pályáját 1851-ben koronázta meg a The Study of Words című kiadványával, a könyv számos kiadást élt meg, ahogy következő munkái is.

Herbert Coleridge diploma után ügyvédként dolgozott, s minden szabadidejét a nyelvészetnek szentelte.

Frederick Furnivall londoni és cambridge-i tanulmányai után diplomát szerzett a matematikai tudományok területén.

Novemberben Trench ahelyett, hogy az addig nem regisztrált szavak listáját adta volna közre, kiadta On Some Deficiencies in our English Dictionaries című tanulmányát, melyben megnevezte a kortárs szótárak 7 különböző típusú hiányosságát:

  • az régies szavak hiányos bemutatását
  • a kapcsolódó szavak családjának nem következetes bemutatását
  • a szavak legkorábbi használatának helytelen időpontját
  • a szavak régies jelentéstörténetének kihagyását
  • a szinonimák nem megfelelő megkülönböztetését
  • a jó és kifejező példa idézetek elégtelen számát
  • a nem megfelelő, vagy ismétlődő tartalomra pazarolt részeket

A tanulmány azonnal elérte hatását, a Társaság rájött, hogy az addig nem regisztrált szavak jóval felül fogják múlni azon szavak számát, melyek a 19. századi szótárakban már szerepelnek. A terveket módosították és mertek nagyobbat álmodni, Trench például egy olyan szótár elkészítését javasolta, mely valóban átfogó és mindent tartalmaz. Ennek ötletét hivatalosan 1858. január 7-én fogadták el. Még ugyanebben az évben a Társaságban megállapodtak a projekt főbb részeiről, melyet átneveztek A New English Dictionary on Historical Principles (NED)-re.

Az első szerkesztők átadják a pályát

3szerkeszto.jpg

Richard Trench, Herbert Coleridge és Frederick Furnivall

Richard Trench játszotta a főszerepet a projekt első pár hónapjában, de egyházi elfoglaltságai nem tették lehetővé, hogy hatékonyan részt vehessen a szótárkészítésben. Visszavonult, helyét Coleridge vette át, ő lett az OED első valódi szerkesztője.

1860. május 12-én Coleridge közzétette a terveit, és a szókutatás megkezdődött. Saját házát használták szerkesztőségi helyiségként, ahol 100000 idézetet gyűjtött össze. 1861 áprilisában már néhány kezdeti oldalt közzé is tettek a szótárból, az élet azonban közbeszólt, Coleridge tuberkulózist kapott, s 30 évesen bele is halt.

A szerkesztőségi széket Furnivall vette át, aki rettentően lelkes és hozzáértő volt, vezetőnek azonban elég gyenge. Ennek hatására számos önkéntes segítő abba is hagyta a munkát, mivel nem volt, aki lelkesítse őket.

Furnivall mélyen hitt abban, hogy a korai nyomtatott szövegek hiányában az önkéntes segítői sem képesek hatékonyan kiszolgálni a szótárkészítés folyamatát. A korai szövegek feltárására megalapította az Early English Text Society (1864) és Chaucer Society (1868) társaságokat, fő feladatuk a régi kéziratok közzé tétele lett. A 21 éven át tartó erőfeszítések hatására nagyon sok régi kézirat vált hozzáférhetővé a nagyközönség és a kutatók számára, ironikus módon ez a szótárkészítést azonban mégsem befolyásolta.

Furnivall 800 önkéntes segítőt vett fel a munkára, akik bár lelkesen gyűjtötték az idézeteket a szótár részére, nem kaptak megfelelő kiképzést, ezért gyakran ellentmondásosan és önkényesen választottak. Furnivall végül is nagyjából két tonnányi idézeteket tartalmazó lapot, illetve más forrásanyagot hagyott az utódjára.

Érdekességek

Ahogy az elmúlt alkalommal számos érdekességet mutattunk be a Johnson’s Dictionary-ről, az OED is tartogat kellemes meglepetéseket az érdeklődők számára.

1. Az Oxford English Dictionary nevet először 1895-ben használták nem hivatalosan, a kiadványsorozat megnevezésére.

2. Az elkészült művet 1928-ban újra kiadták, 10 kötetben, ezt az évszámot tekintik az OED hivatalos első megjelenésének.

3. 1989-ig számos kiegészítést adtak ki a szótárhoz, amikor is elkészült a második kiadás, 20 kötetben, 21728 oldalon.

4. A szótár első elektronikus változata 1988-ra készült el.

5. 2000 óta az OED online is elérhető, mely 2014. áprilisában havi 2 millió megtekintésnél tartott.

6. Szintén 2000 óta készül a harmadik kiadás, nagyjából a harmada van eddig kész. Az Oxford University Press elnöke, Nigel Portwood szerint az új változat valószínűleg már csak online formában fog megjelenni, nyomtatva nem.

7. A második kiadás 59 millió szavát 120 év alatt tudná egy ember begépelni, majd 60 évig tartana a bejegyzések ellenőrzése.

8. 2005. november 30-án az OED 301100 fő szócikket tartalmazott. Mellettük a szótárban megtalálható volt még

  • 157000 szókombináció és származékszó (félkövér stílussal jelölve)
  • 169000 kifejezés és ezek kombinációi (félkövérrel és dőlt stílussal jelölve)
  • 616500 szóalak, köztük 137000 kiejtés
  • 249300 etimológiai bejegyzés, mely a szavak eredetét vizsgálta
  • 577000 kereszthivatkozás
  • 2412400 idézet, mely a szavak használatát mutatta

Valóban csodálatos, az Oxford English Dictionary jól mutatja az emberi tudást hatalmát. Ez a bejegyzés 827 szót tartalmaz. Ne feledjük, hogy az OED legutóbbi kiadása viszont 59 milliót. Micsoda hatalmas munka!

Ha téged is érdekelnek az angol szótárak, akkor ne hagyd ki a DictZone angol-magyar fordító megtekintését, ahol majdnem 500.000 jelentéspárt gyűjtöttünk össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://szotarak.blog.hu/api/trackback/id/tr157708510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A szótárainkban jelenleg több, mint 2 és fél millió kifejezés található. Keress rá egy kifejezésre te is a Dictzone-ban!


Keresés a DictZone szótáraiban
süti beállítások módosítása