Szótár, nyelvtan, nyelv és más érdekességek

Érdekességek a szótárak és nyelvek világából

A Johnson's Dictionary

2015. augusztus 08. - Dictzone.com

johnsons.jpg

Samuel Johnson 1755. április 15-én adta ki A Dictionary of the English Language (vagy más néven a Johnson's Dictionary) című szótárát, mely napjainkig az angol nyelv egyik legbefolyásosabb ilyen műve. A mai bejegyzésben 10 olyan tényt gyűjtöttünk össze Johnson szótáráról, melyet eddig viszonylag kevesen ismertek.

1. A Johnson’s Dictionary természetesen nem angolról fordított más nyelvekre, hanem az angol nyelv szavait gyűjtötte egy helyre. Már előtte is megjelentek hasonló gyűjtemények, de Johnson munkája próbálta meg először összegyűjteni az összes angol szót, kiegészítve azokat a meghatározásukkal és példákkal (illusztrációkkal).

2. A szótár 173 évig volt egyeduralkodó, míg 1928-ban meg nem jelent az Oxford English Dictionary, a maga 10 kötetével.

3. Samuel Johnson 1500 guinea-t kapott a munkájáért, mely ma 220.000 angol fonttal lenne egyenértékű. Ez kb. 97 millió forint, ami nem rossz összeg 9 évi munkáért, havonta kb. 900.000 forintos fizetésnek felelne meg.

4. Johnson majdnem egyedül dolgozott a szótáron, melyben csak egy írnok volt a segítségére. Az írnok volt a felelős azért, hogy kimásolja a könyvekből a Johnson által példaként felhasználni kívánt idézeteket.

5. Az elkészült szótár hatalmas lett. Lapjai 46 cm-es magassággal és majdnem 50 cm-es szélességgel bírtak. Az alapanyagul szolgáló papír az akkor elérhető legjobb minőségű volt, melyre 1600 guinea-t költöttek, többet, mint amit a készítő kapott fizetségül.

6. A könyvárusok segítség nélkül nem tudták előállítani a szótárt a fenti hatalmas méretekben, mivel korábban a Biblia egy-egy speciális példányát leszámítva, még nem volt szükség ekkora könyvekre.

7. A szótár első kiadása 42.773 szót tartalmazott, melyet a későbbi kiadásokban további szavakkal bővítettek.

8. Johnson legnagyobb újítása az volt, hogy a szavak jelentését irodalmi idézetekkel illusztrálta, az ilyen idézetekből majdnem 114.000-et tartalmazott a könyv.

9. A legtöbb modern szótárkészítőhöz hasonlóan, Johnson is felhasználta a humort a bejegyzései egy részénél. Az egyik legismertebb ilyen meghatározás a zab, melyhez a következő meghatározást fűzte: olyan gabona, melyet Angliában általában a lovaknak adnak, míg Skóciában a népet etetik vele.

10. A Johnson’s Dictionary addig soha nem látott aprólékossággal dolgozta fel az angol nyelvet. Az olyan angol szavakat, melyeket nagyon sok módon használnak, Johnson is részletesen fejtette ki. Például a „turn” szó 16 jelentésmagyarázattal és 15 használati illusztrációval szerepelt, a „time” 20 definícióval és 14 illusztrációval, a „put” használata 3 oldalon át volt leírva, több, mint 5000 szóval, illetve a „take” 134 használati esetét 8000 szó tárgyalta, 5 oldalon keresztül.

* * *

Angol-magyar szótárra lenne szükséged? Nézz körbe a DictZone angol-magyar szótár oldalain, ahol majdnem 500.000 jelentéspár vár téged!

A bejegyzés trackback címe:

https://szotarak.blog.hu/api/trackback/id/tr587686390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A szótárainkban jelenleg több, mint 2 és fél millió kifejezés található. Keress rá egy kifejezésre te is a Dictzone-ban!


Keresés a DictZone szótáraiban
süti beállítások módosítása