Szótár, nyelvtan, nyelv és más érdekességek

Érdekességek a szótárak és nyelvek világából

Mire jó a mesterséges nyelv?

2017. augusztus 03. - Dictzone.com

Az eszperantó, a tünde, a klingon és a dothraki nyelv is mind mesterséges nyelvek. Azaz olyan nyelvek, amiknek a szókészletét és nyelvtanát emberek tervezték meg. Míg a természetes nyelvek folyamatosan alakulnak, a mesterséges nyelvek létrejötte többnyire dátumhoz és szerzőhöz kötődik.

Céljuk mindig az, hogy két különböző etnikum között lehetővé tegyék a kommunikációt. Ez igaz akár a robot-ember kommunikációra is.

De van kézzelfoghatóbb példa is, a kínai mandarin nyelv is mesterséges nyelv. Kínában olyan sok nyelvjárás létezik, hogy az ország különböző területén élők nem értik meg egymást. Ezért a kínai iskolákban jelenleg az 1909-ben bevezetett mandarin nyelvet tanítják. Így az ország egész területén elterjedt, bár csak a kínaiak 53%-nak anyanyelve a mandarin.

Formális nyelvek

A mesterséges nyelvek egyik típusa a formális nyelv, angolul engineered language. Ezeket a nyelveket általában tudományos célra hozták létre, pl. matematikai elméletek leírására. A gépekkel való kommunikáció is formális nyelvekkel történik, így pl. ennek a weboldalnak a létrehozását végző programozási nyelvet is tekinthetjük formális nyelvnek.

Eszperantó, a legismertebb mesterséges nyelv

Az eszperantó jó példája annak, hogy miért hoz létre valaki egy új mesterséges nyelvet.

zamenhof_az_eszperanto_feltalaloja.jpgAz eszperantó megalkotója Lazar Markovics Zamenhof kétnyelvű családba született. Oroszország egy olyan részén nőtt fel, ahol több nemzetiség élt együtt. Nem elég, hogy apja oroszul, anyja jiddisül beszélt hozzá, hamar elsajátította a lengyel és német nyelvet is. Élete során 12 különböző nyelvet tanult meg.

Szülővárosában hamar felismerte, hogy a különböző népcsoportok között gyakran vannak konfliktusok. Úgy gondolta, hogy ennek fő oka az, hogy közös nyelv híján nem értik meg pontosan egymást.

Zamenhof már gimnazista korában felvettette egy mesterséges nyelv megalkotásának lehetőségét. Több mesterséges nyelven is elkezdett dolgozni, végül a mostani eszperantó nyelv ősét, a lingwe uniwersalát még gimnazista korában, a 19. születésnapján mutatta be barátainak.

Az eszperantó nyelv rendkívül könnyen tanulható nyelv.

Az eszperantó szógyökei latin és germán nyelvekből származnak, amelyek szinte minden ma beszélt nyelvre hatással voltak. Ezért az eszperantó nyelv szavai ismerősnek tűnnek, és könnyen megjegyezhetők.

Nyelvtana logikai alapon épül fel, nincs benne ragozás, és minden szót úgy ejtenek, ahogy le van írva. Más nyelvekhez képest az eszperantó megtanulásához negyedannyi idő és energia befektetés szükséges.

 Az eszperantóból állami nyelvvizsga is tehető, amit diplomához vagy egyetemi felvételihez is elfogadnak. Nem csoda hát, hogy 2002 óta a Rigó utcai nyelvvizsga központban a harmadik legnépszerűbb nyelv, megelőzve a franciát, az olaszt és a spanyolt is.

Rajongói szerint az eszperantó mára már élő nyelvvé formálódott. Bár eszperantó ország nem létezik, a világ minden részén találhatsz eszperantóul beszélő embereket. Az ingyenes eszperantó vendéglátó hálózat például azért jött létre, hogy az emberek gyakorolhassák eszperantó nyelvtudásukat. Ezért ingyenes szállást nyújtanak bárkinek, aki beszéli az eszperantó nyelvet.

Képzeletbeli nyelvek

Nagyon sok könyvben találkozhatunk mesterséges nyelvvel. Az első 20. századi képzett nyelv a Tarzan regényeiről ismert Edgar Rice Burroughs egyik regényében, A mars hercegnőjében bukkan fel.

Valójában ennél sokkal korábban léteztek már mesterséges nyelvek. Szent Hildegard a XII. században jegyezte fel a Lingus Ignota nyelvet. A XVI. században Balaibalan azért készült, hogy megtalálják az Ádám és Éva által beszélt ősi nyelvet, amely elveszett a bábeli zűrzavarban.

A modern kori irodalomban is megjelennek a mesterséges nyelvek. Ilyen például George Orwell 1984 című regényében az újbeszél nyelv.

kobuki_mezgacsalad.jpgDe találkozhatunk a Mézga Család rajzfilmsorozatban is mesterséges nyelvvel, a Köbüki által beszélt újmagyarral. Ki ne emlékezne erre a híres párbeszédre

- Kapcs-ford!

- Mit mond?

- 5 forintért megmondom

 

A tünde nyelv

Ez J.R.R Tolkiennak köszönhető, aki A Gyűrűk Ura regényéhez 12 különböző mesterséges nyelvet alkotott.

A Gyűrűk Ura világában, Középföldén legszélesebb körben elterjedt tünde nyelv a sindarin nyelv, de ismert a telerin és a „tünde-latinként” aposztrofált quenya is.  

Klingon nyelv

A klingon nyelv a sci-fi rajongók körében terjedt el, hiszen ez egyik a Star Trek univerzumhoz képzett 6 mesterséges nyelvnek.

Még klingon nyelvi intézet is létezik, amely nonprofit szervezetként működve a klingon nyelv elterjesztését tűzte ki célul.

Bár jelenleg klingon nyelvvizsgát nem lehet tenni, de online klingon nyelvtanfolyam létezik.

Más „fantasztikus” nyelvek

A képregényekből készült, illetve a fantasy és sci-fi filmek hoztak magukkal nagyon sok mesterséges nyelvet. Míg a könyvekben elég csupán néhány mesterségesen képzett szó, a filmvásznon manapság már elvárás, hogy a különböző fajok a saját nyelvükön szólaljanak meg.

A legtöbb filmsorozatnak van saját nyelve.

Létezik a Star Wars-nak, a Star Treknek, de még a Harry Potter filmeknek is saját nyelve. A mostanában nagyon népszerű Trónok harca sorozathoz több nyelvet is készítettek, így jött létre például a dothraki szótár is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szotarak.blog.hu/api/trackback/id/tr312720700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A szótárainkban jelenleg több, mint 2 és fél millió kifejezés található. Keress rá egy kifejezésre te is a Dictzone-ban!


Keresés a DictZone szótáraiban
süti beállítások módosítása