Szótár, nyelvtan, nyelv és más érdekességek

Érdekességek a szótárak és nyelvek világából

Miért jobb az online szótár a hagyományos szótárnál?

2016. december 07. - Dictzone.com

DictZone szótárak

Manapság gyakran előfordul, ha egy szónak vagy kifejezésnek másik nyelven való jelentését keressük, akkor online szótárat használunk. Bizony, napjainkra az internetes szótárak egyre inkább kezdik kiszorítani papír alapú társaikat. Nem véletlenül, hiszen a webes felület használatával, sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudunk az egyes szavak és kifejezések között keresni, mintha hagyományos szótárt használnánk.

 

Melyik online szótár a legjobb?

Persze, nagyon jól tud kinézni a bőrkötetes nagyszótár a polcon. Való igaz, hogy egy ilyen terjedelmes és impozáns mű, elegáns megjelenésével az egész könyvespolc dísze lehet. Ha azonban nem csak a dekorációs szempontokat nézzük – s a szótárnál magától értetődően nem elsősorban ezt nézzük – akkor érdemes inkább az adott szó vagy kifejezés jelentését az internetes szószedetben megkeresnünk. Nézzük is, hogy a sokoldalú online szótárak milyen előnyöket kínálnak a papír alapúakkal szemben.

Ahogyan a mondás is tartja: az idő pénz

Online szótár segítségével, sokkal gyorsabban kereshetünk a szavak között. Amennyiben a hagyományos szótárt választjuk, akkor akár több percig is eltarthat, amíg megtaláljuk a keresett szót vagy kifejezést. Nem is beszélve arról, hogy – a sűrűn szedett szavak miatt – mennyi időbe telhet, hogy – fáradtságos munkával – „kibogarásszuk” a szó általunk keresett jelentését.

Ha az internetes szótár mellett döntünk, akkor a weboldalon elérhető felület lényegében másodpercek alatt megmutatja a keresett szó jelentését. Mivel a különböző jelentések egymás alatt, megfelelő sortávolsággal elválasztva jelennek meg, így jóval könnyebb megtalálni a szó megfelelő jelentését a hagyományos szótárban, ahol a szavak jelentései „ömlesztve” jelennek meg.

Egy szótár nem szótár

Internetes felületen egyszerre sok szótár érhető el. Sok esetben a hagyományos szótárnál már az is problémás lehet, hogy ha a magyar, illetve az idegen nyelv egyaránt a keresés célnyelvének számít, akkor két különböző szótárt kell felütnünk.

Ellenben, hogyha online formában használjuk a szótárt, akkor egyetlen kattintással tudunk, válthatunk a magyar és az idegen nyelvű fordítás iránya között. Egy magyar nyelven megkeresett szónak vagy kifejezésnek így pillanatok alatt láthatjuk a „visszafordított” változatát is, vagyis, hogy idegen nyelven milyen egyéb jelentéseit, szinonimái léteznek.

Másik probléma a papíralapú szótárakkal a többnyelvűség kérdése. Persze, sokan vagyunk, akiknek csak a magyar-angol szótár, illetve az angol-magyar szótár található meg otthon a polcain. Az is igaz, hogy napjainkban az angol nyelv dominanciája csaknem mindenhol tetten érhető. Az esetek többségében ugyanakkor nem csak egyetlen nyelvre kell fordítanunk.

Például még mindig vannak olyan üzletágak, ahol csak német, vagy spanyol nyelven találhatóak meg bizonyos írások. Nem szabad elfejtenünk azt sem, hogy világszerte egyre növekszik a kínai, illetve a spanyol nyelvet használók száma is, amely magával hozza az ezen nyelven íródott szövegek terjedését is. A DictZone online szótár erre is megoldást kínál, hiszen a szószedetek az internetes felhasználók számára tucatnyi nyelven érhetők el. Itt található a

illetve ide kattintva használhatod a DictZone

aloldalait. A kínai kifejezések közül több, mint 7000-et érsz el, a spanyolok között viszont több, mint 61000-et!

Hogyan írjuk? Hogyan ejtjük?

Ha online szótárt használunk, akkor a szavak helyes kiejtését is megismerhetjük. Különösen azoknál a nyelveknél, ahol a kiejtés jelentősen eltért a szó írott alakjától, fontos, hogy halljuk is a leirt szavakat. Pontosan így van ez napjaink legnépszerűbb nyelvével: az angollal is. Igaz, hogy a hagyományos szótáraknál „látjuk” a szavak jelentését, pontosabban a fonetikus jeleket. Csak abban az esetben tudjuk ugyanakkor megfejteni a hieroglifákra emlékeztető írást, amennyiben valamikor – például a középiskolában – tanultuk azt, és még emlékszünk is az egyes jelek jelentésére.

Ebben az esetben is kényelmesebb megoldás az online szótár. Itt ugyanis azonnal, az adott nyelven használatos legtisztább kiejtéssel hallhatjuk a szavak kiejtését. Ami kitűnő eszköz a kiejtés autodidakta módon való fejlesztésére is, hiszen ezt akárhányszor lejátszathatjuk. Ezzel a megoldással igen gyorsan fejlődhet a szókincsünk és a kiejtésünk bármilyen idegen nyelvben. Az egyes szavakat és kifejezéseket ugyanis a magunk ütemezése, munkatempója szerint tanulhatjuk meg. Az online szótár tehát tökéletes megoldást kínál akkor is, hogyha adott nyelvet tanfolyam útján sajátítjuk el, és szeretnénk otthon begyakorolni az órán megtanult szavak kiejtését.

A siker kulcsa: a rugalmasság

Az online szótárakat folyamatosan fejlesztik, hiszen természetes, hogy a nyelv is folyamatosan bővül és változik. Különösen napjainkban, amikor a technika gyorsan fejlődik, az egyes nyelvek is folyamatosan új szavakkal, kifejezésekkel gazdagodnak. De vajon tudják e mindezt követni a papíralapú szótárak is? Aligha, hiszen a hagyományos szótár legfeljebb egy-egy újabb kiadás nyomán fog bővülni. Ami még a kisebb szótárak esetében is hónapokat vesz igénybe, de a nagyszótárak legfeljebb évenként fognak újabb kiadással jelentkezni. Sőt, ha az adott szótár 12. és 13. kiadása közötti különbséget nézzük, akkor egyáltalán nem biztos, hogy jelentősen bővülő szókincset láthatunk. Nem is beszélve arról, hogy az újonnan bekerült szavakat semmilyen jelöléssel nem szokták illetni.

Napjainkban tehát a rugalmasság már a szótáraknál is egyre fontosabb tényezővé válik. Az online szótárak szókincse akár szavanként is bővíthető, s meg lehet jelölni a szószedetbe újonnan bekerült szavakat, kifejezéseket is.

Az ingyen a legjobb ajánlat!

Az internetes szótárak használatáért semmit sem kell fizetnünk! Bizony, manapság hogyha papíralapú szótárt szeretnénk venni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk! Már az egyszerű, kevés szókinccsel rendelkező képes szótárak is több ezer forintnál kezdődnek, de egy nagyszótárért akár húszezer forintot is elkérhetnek!

Természetesen, itt nem elsősorban a terjedelem nagysága miatt, hanem azon rengeteg munka miatt kell annyit fizetnünk, amennyi árán egy ilyen szótár elkészülhetett. Pontosan ezért érdemes a DictZone szótárat használnunk, amelynek online felületet mindenki számára és teljesen ingyenesen érhető el.

Zsebünkben a tudás!

Az online szótárak könnyen kezelhetők. Mostantól, nyugodtan elfelejthetjük az 5-6 kilós nagy szótárak cipelését, mely különösen akkor nem tekinthető praktikusnak, hogyha valahova utaznunk kell. Helyette: hatalmas, több nyelven is elérhető szókincsünk lesz a laptopunkban vagy a táblagépünkben. Gondoljunk csak bele: mindez még a nagyobb laptopok esetén – sem lesz nagyobb súlya 1-2 kilónál, de ha tabletünk van, akkor lényegében a zsebünkben is elfér az online szótárak által kínált hatalmas mennyiségű tudás.

DictZone - Online szótárak mindenkinek!

Jelenleg a DictZone, több mint 70 szótárt kínál az oldalra látogatóknak. Honlapunkon a világnyelvektől (angol fordító, német fordító stb.) a kisebb területre koncentrálódó nyelvekig (pl. bolgár szótár, svéd szótár stb.) számos, gazdag szókinccsel rendelkező szótárt megtalálhatunk. Honlapunk olyan ritkán előforduló szótárakat is tartalmaz, amelyekhez az üzletekben nem, vagy csak igen ritkán – s éppen ezért borsos árért – lehet hozzáférni. Ilyen lehet akár egy német-portugál vagy éppen egy lengyel angol szótár. Reméljük, hogy hamarosan Ön is ellátogat weboldalunkra, és sokféle szótárunkat eredményesen fogja használni magán vagy éppen üzleti célú fordításai során!

A bejegyzés trackback címe:

https://szotarak.blog.hu/api/trackback/id/tr4312031021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

A szótárainkban jelenleg több, mint 2 és fél millió kifejezés található. Keress rá egy kifejezésre te is a Dictzone-ban!


Keresés a DictZone szótáraiban
süti beállítások módosítása